Šta je to što povezuje Sneška Belića, Duška Dugouška, kupus, povrće i narandžasta boja? Verujem da ste i vi prvo pomislili na šargarepu (mrkvu).
U šargarepi ima oko 89,7% vode, 7,2 % ugljenih hidrata i oko 1% belenčevina, za ovo povrće se preporučuje da se jede ne jede sveže, već da se izdnsta, zbog boljeg iskoriščavanja beta-karotena.
Ovo povrće ima i svoj muzej u Engleskoj.
Danas ćemo spremati Potaž od sargarepe.
Potrebni sastojci: 500g šargarepe,
4 supene kašike ulja,
200g vode,
1l goveđe bujon supe u kocki
kajenski biber, crni biber, so, peršun- po ukusu.
Najpre u tiganj sipamo ulje. Kada se ulje zagreje u tiganju propržimo šargarepu. Savetujemo da je iseckate na maje komade kako bi se brže propržila. Kada je šargarepa propržena, izvadite je iz tiganja i stavite u neku plastičnu posudu. Zatim štapnim mikserom usitnite šargarepu, dodajte 200g dok ne dobijete kašastu masu. U veću šerpu stavimo 1l goveđe bujon supe u kocki, zatim u nju stavimo usitnjenu šargarepu i kuvamo pola sata. Nakon pola sata dodamo zacine i kuvamo na tihoj vatri jos 15 minuta. Jelo je gotovo. Prijatno! :)
Ovakav je naš potaž od šargarepe |
No comments:
Post a Comment